Berlin Noir I – Toporaşi de martie

Berlin Noir - Toporasi de Martie

Berlin Noir - Toporasi de Martie

Întotdeauna când scrii ceva, începutul are un rol primordial. Cum titlul unei recenzii este, de cele mai multe ori, unul STAS, rezonanţa undei de şoc din incipit trebuie să depăşească orice cotă, astfel încât să suscite interesul pentru restul scrierii. Cartea pe care o prezint acum însă nu permite o asemenea introducere fiind un roman de un stil brut(al) de pragmatic, scurt şi la obiect, fără înflorituri neimportante.

De cele mai multe ori, atunci când citesc ceva, mă opresc des pentru a repeta anumite fraze cu un înţeles posibil ascuns, dual, pentru a face legături cu alte evenimente anterioare care să simbolizeze ceva în economia romanului. Ei bine, la Berlin Noir, nu apuci să încerci o descifrare, o alăturare, o decriptare că ai şi terminat cartea. Atât de simplă, pragmatică, dar deosebit de captivantă este.

De cele mai multe ori, o scriere (fie ea în proză, dar mai ales în versuri) are pe lângă înţelesul practic, obişnuit, denotativ (dacă vreţi) şi unul ascuns, pentru descifrarea căruia trebuie ori să răsfoieşti o lucrare de specialitate, ori să deţii un mare bagaj de cunoştinţe filosofice/mitologice, ori să fii citit foarte mult pe parcursul vieţii. Simţi acel mister, acea idee ascunsă, acel gând închis undeva, acolo sus… realizezi că este cu siguranţă ceva important, primordial chiar, însă nu ai puterea să te ridici şi să-l atingi. Dacă acea idee a existat, la Berlin Noir I, eu unul, cu toate sforţările mele, nu am găsit-o.

Astfel, revenind la ideea iniţială, romanul se prezintă ca un thriller poliţist, presărat cu elemente de intrigă politică din Germania Nazistă a anilor ’30. Veţi găsi pe parcursul cărţii referiri şi chiar conversaţii cu personaje precum Himmler sau Goering. Acţiunea este una liniară care evoluează de la un colier furat, la o întreagă ţesătură de intrigi, răsturnări de situaţie şi momente pline de suspans. Aşa cum o descrie şi titlul, atmosfera este mereu una obscură, întunecată, asemenea unui film noir, amintind aici de inegalabilul Sin City.

De asemenea, trebuie să remarc suita de comparaţii care mai de care mai amuzante. Din păcate nu mi-am notat niciuna şi deci nu vă pot împărtăşi nici măcar parţial zâmbetul tâmp pe care mi-l puneau pe mufă pe parcursul lecturării.

Voi trece acum la volumul al doilea care, din câte am auzit, e chiar mai bun decât primul. În aşteptarea celuilalt volum din serie, vă urez o seară plăcută şi, ca de obicei, lectură plăcută!

Reclame

2 comentarii

Din categoria - Carti, • Philip Kerr

2 răspunsuri la „Berlin Noir I – Toporaşi de martie

  1. kr!s

    azi, 7 aprilie 2009, asteptam un post despre revolutia din Moldova & stuff like that.

  2. wikilife

    In schimb ai primit un post despre revolutia din mine & stuff like that.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s