Berlin Noir II – Criminalul din umbră

Berlin Noir II - Criminalul din umbră

Berlin Noir II - Criminalul din umbră

În aşteptarea din ce în ce mai fără de sfârşit a ultimului volum al trilogiei, m-am gândit că un post având ca subiect proaspăt terminatul Criminal din umbră ar fi binevenit.

Aşadar da, am terminat si volumul doi cu acelaşi zâmbet şi aceeaşi consolare a finalului simplu, dar totuşi fericit. De ce spun asta? Din cele observate de mine, ambele romane ale lui Kerr se conturează sub forma unei piramide. Trei-patru planuri (colţurile bazei) care abundă în personaje şi fapte încâlcite, greu de urmărit, asociate acestora (feţele piramidei) converg spre ante-menţionatul final uşor de digerat în toată splendoarea sa, vârful piramidei.

Spre deosebire de prima parte, Criminalul din umbră are o mai mare claritate artistică şi stilistică, şi un mai mare accent pus pe caracterul personajelor, pe gândurile şi trăirile acestora. Acelaşi detectiv blazat, Bernard Gunther, aceeaşi Germanie nazistă în prag de război, aceleaşi conflicte interne între poliţii (Kripo, Sipo, Orpo, Gestapo), dar un subiect mult mai laborios, mai complex şi, aş putea spune, mai inteligent construit.

În afară de aceste mici deviaţii, stilul este păstrat integral de la primul volum. Comparaţiile amuzante, pe care nici de data asta nu am avut răbdarea să mi le notez, fac de asemenea deliciul cititorului, atmosfera sumbră de film noir se mai diminuează, dar este în continuarea prezentă, iar caracterul de roman thriller-poliţist sare dintre pagini cu virtuozitatea unui somon ce-ncearcă să-şi croiască drum printre valurile încâlcite. (na c-am încercat şi eu o comparaţie)

Surprinzător este faptul că, printre investigaţii, interogatorii, urmăriri, Comisarul Gunther are timp şi de cugetări Murphy-ene: Chiar atunci când credeai că lucrurile n-au cum să fie mai rele, descoperi că ele au fost întotdeauna cu mult mai rele decât credeai că sunt. Şi abia apoi devin şi mai rele.

Recenzia precedentă am încheiat-o cu mari speranţe la Berlin Noir III – Recviem german. Încă nu. E tot în pregătire.

Cum ar zice Badea, hai cu egalarea!

Reclame

4 comentarii

Din categoria - Carti, • Philip Kerr

4 răspunsuri la „Berlin Noir II – Criminalul din umbră

  1. Un singur comentariu: SiPo = Gestapo + Kripo. 😀

  2. wikilife

    Sincer sa fiu, nici nu ma asteptam sa nu gresesc. In primul rand, e atat de captivanta actiunea ca renunti la a mai urmari detaliile oferite, iar in al doilea rand, spre rusinea mea, cultura mea generala nu este atat de vasta. Totusi, mersi 😉 ! O sa tin minte.

  3. kr!s

    vezi ca nu suporta sa fie criticat…asa scrie acolo la „despre mine” hehehe :))

  4. wikilife

    Tinand cont ca vine de la un prieten nu ma deranjeaza. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s