Prizonierii Timpului

Prizonierii Timpului - Michael Crichton

Prizonierii Timpului - Michael Crichton

Încă un volum de Crichton adăugat la categoria „citite”. După fabuloasa experienţă avută cu Prada m-aş fi aşteptat la ceva mai mult de la Prizonierii timpului (Timeline). Sincer să fiu am fost cam dezamăgit. Ca să nu fiu înţeles greşit, trebuie să precizez că Michael Crichton este într-adevăr un maestru al Tehno-Thriller-ului combinat cu SF-ul şi cu uşoare accente de conspiraţii mondiale maiestuos orchestrate de prea puţin mediatizatele companii multinaţionale care practic conduc lumea. Este expert la aşa ceva. De asta îl citesc, îl ador. Problema acestei cărţi este că s-a abătut de la traiectoria sa de bază pentru o incursiune (de altfel bine documentată şi prezentată) în Franţa secolului XIV.

Spoiler: Trei arheologi/istorici sunt trimişi înapoi în timp (de fapt într-un univers paralel) pentru a-şi readuce în prezent mentorul blocat într-un castel al Franţei medievale.

Astfel, acţiunea se desfăşoară pe două planuri, în laboratorul companiei ITC aflat într-o zonă deşertică a New Mexico şi pe malurile râului Dordogne, în secolul XIV. Ideea pe care vreau să o accentuez este că, după părerea mea, autorul a pus în prim-plan universul medieval al cărţii, ignorând practic partea tehnico-ficţionalo-conspiraţională. Partea pentru care a fost şi va rămâne faimos, aducându-şi din plin aportul la imaginea actuală a literaturii de gen.

De asemenea, însăşi această aventură medievală se constituie într-o urmărire cu momente de suspans slab realizate, cu personaje puternice, dar rareori puse în valoare şi cu intrigi slăbuţe; atât de slăbuţe că le şi uitai dacă nu te concentrai câteva clipe.

Nu mă înţelegeţi greşit, romanul în sine este nu bun, ci foarte bun. Singurul motiv pentru care nu îl voi aprecia niciodată pe deplin se datorează experienţei anterioare cu Prada, un roman fa-bu-los. Dacă le-aş fi citit în ordine inversă cu siguranţă alta ar fi fost situaţia.

Prizonierii timpului merită citit pentru interesanta teorie ce stă în spatele călătoriei în timp (mai exact, teleportării cuantice), prezentării fascinante a Franţei medievale şi, zic eu, superbului discurs crichtonian privind imaginea viitorului, discurs atribuit unuia dintre personaje, întâmplător sau nu, şeful companiei ITC.

De apreciat şi explicaţiile de la sfârşitul romanului:

Câteva cuvinte despre călătoria în timp. Deşi este adevărat că teleportarea cuantică a fost demonstrată în laboratoarele din întreaga lume, aplicaţiile practice ale acestui fenomen stau în mâinile viitorului. Ideile prezentate în această carte au fost stimulate de speculaţiile lui David Deutsch, Kip Thorne, Paul Nahin, Charles Bennett, printre alţii. Ceea ce apare în acest text s-ar putea să-i amuze, dar nu trebuie luat în serios. Acesta este un roman. Călătoria în timp rămâne ferm pe tărâmurile fanteziei.

În schimb, reprezentarea lumii medievale are o bază mult mai bine fundamentată, şi pentru asta rămân îndatorat activităţii multor cercetători.

P.S.: Lectură plăcută!

Reclame

4 comentarii

Din categoria - Carti, • Michael Crichton

4 răspunsuri la „Prizonierii Timpului

 1. magykhurin

  Frumoasa recenzie! Imi place ideea carti… de la Le Guin nu am mai citit nimic SF si am cam inceput sa duc dorul. Plus ca ideea unei Frante medievale ma atrage nespus. Inca o carte adaugata pe lista!

 2. Lectura placuta! O gasesti pe librarie.net

 3. dionis

  ohhh … da stiu cartea :D, tot nu am inteles cum de puteau aia sa vorbeasca engleza medievala sau franceza ei venind din viitor.. da’ in fine

  app .. daca tot am vazut pe blogul tau, am citit primul volum din Berlin Noir 😛 nu prea sunt eu pasionat de romane cu detectivi, dar a meritat 😀

 4. Crichton explica de ce vorbesc ei. Unii au studiat acele limbi moarte (occitana in principal), unul din ei avea capacitatea de a invata foarte repede o limba noua, altii vorbeau in latina, iar altii in engleza, considerata o irlandeza, inteleasa destul de prost, dar inteleasa.

  La Berlin Noir ma tot tin sa incep al treilea volum, dar parca n-am avut spor deloc la citit in ultimul timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s