Cap I – Bucovina

M-am întors din proaspăta călătorie în frumoasa patrie cu dor de blog, de voi, cititorii mei, de ele, cărțile mele… pe scurt, de viața mea. Cu această ocazie inaugurez o nouă categorie, Jurnal de călător, cu primul capitol, Bucovina. Prin prisma viitoarei mele studenții pe plaiurile Iașingtonului, am decis să petrecem Paștele la Voroneț, urmând să trecem prin Iași în drumul nostru spre locul de cazare.

IAȘI

Un oraș superb, mult mai apropiat de Bucovina decât tot ce am văzut în partea Moldovei, foarte curat și, în același timp, foarte MARE! Sincer să fiu, însă, aștept cu nerăbdare anii de studenție la Iași, ani în care sper să mai fiu citit de măcar jumătate dintre cititorii mei actuali (pe sistemul lui Bilbo Baggins, LOTR: I don’t know half of you half as well as I should like, and I like less than half of you half as well as you deserve). După un scurt tur de oraș și un espresso aromat la Moldova Mall, am plecat spre destinația noastră, și-anume Voroneț.

VORONEȚ

Călători experimentați cum suntem, am făcut rezervare din timp (aproape două luni) la unitatea de cazare numită Cabana Domnica… Ehe, de aici începe însă circul Globus cu animalele scăpate de sub control. Din punct de vedere al tipului de cazare, vila ne era pusă la dispoziție, sub strânsa supraveghere și administrare a patronesei, doamna Domnica. Trecând peste jegul de nedescris din bucătărie, frigiderul soios, oalele care ți se lipeau de mâini din pricina mizeriei, zecile de musculițe moarte din cameră, sutele de musculițe vii din cameră, mirosul oribil al așternuturilor, defecțiunile majore ale mobilei (în sensul că șifonierul nu se deschidea nici bătut), am trecut cu bine peste prima noapte, noaptea de vineri spre sâmbătă.

Sâmbătă după-amiază am fost anunțați cu părere de rău că, pentru noi, cei 20 de ocupanți ai vilei cocinei Domnicăi, nu mai există apă. Deloc. Nici rece nici caldă. Nu intru în amănunte cu privire la motivele prostești invocate de patroneasă pentru că n-ar avea sens. S-a contrazis de atâtea ori încât nu mai știu ce trebuia crezut și ce nu. În plină seară a Învierii, înainte să mergi la biserică, există un obicei să faci o baie pentru a fi curat (nu că aș fi eu bisericosul numărul unu, însă are sens). Așadar, aflați în imposibilitatea de a respecta măcar parțial datinile creștine am întrebat gazda ce putem face. Ni… de fapt, mi s-a răspuns că mai bine mă parfumez puțin mai mult, pentru că apă nu e. Dacă nu e, nu e. Deși plătisem o grămadă de bani, deși făcusem rezervare, deși vila are trei (TREI!!!) garoafe, nu ne putea asigura o sursă continuă de apă. Singura soluție pe care au pus-o în aplicare a fost să tragă apă cu pompa din râul acela jegos ce curgea pe lângă drum, apă ce ajungea total nefiltrată, plină de nisip și ierburi la chiuvetele noastre, apă cu care trebuia, teoretic, să ne spălăm și să facem mâncare.

La un moment dat, pe parcursul șederii noastre, proprietăreasa ne-a rugat să nu mai spălăm noi vasele deoarece risipim prea multă apă și că se va duce ea cu ele (vasele) la vale pentru a economisi prețioasul lichid. Acel la vale probabil că era fix râul din care ne trăgea nouă apă de băut în zilele ce au urmat.

Privind însă dintr-un alt punct de vedere, vacanța a fost un real succes, am vizitat cinci mănăstiri: Moldovița, Sucevița, Humor, Voroneț și Putna, locuri pe unde nu am fost niciodată până acum, și cu siguranță nu voi mai merge în viitorul apropiat. Având o oarecare credință proprie am fost impresionat mai mult de valoarea istorică a locului, decât de valoarea religioasă. Măcar am recunoscut.

O experiență într-adevăr de neuitat, o experiență ce m-a făcut să realizez că, orice ar fi, hotelul e hotel și pensiunea e pensiune și că, într-o călătorie este mult mai important să te simți bine decât să faci o economie de 10-15%.

BICAZ

Supărați de condițiile jenante puse la dispoziție de cocinăreasa de mai sus, ne-am făcut bagajele și am tăiat-o spre Bicaz, cu siguranță cireașa de pe tort a întregii excursii. Cazați la un superb hotel de 3 stele, Hotel Adora, am vizitat Lacul Roșu, Barajul Bicaz și Cheile Bicazului, locuri pe care nu m-aș fi plictisit niciodată să le privesc în detaliu.

Un episod oarecum amuzant s-a consumat în apropiere de baraj. Aflat într-o oarece dilemă privind istoria barajului, am ochit un aparent oficiu de informații spre care m-am îndreptat fulger, în căutare de un potențial răspuns. Ajuns la respectivul birou, aveam să descopăr că era ocupat de doi gardieni dintre care emitea răsunător într-o limbă și un ritm indiano-țigănești o mini combină muzicală.

Cu bune, cu rele, per total a fost o vacanță frumoasă pe care sigur nu o voi uita niciodată. Pentru experiența trăită printre Cheile Bicazului a meritat fiecare moleculă de jeg din cocina de la Voroneț. Paște Fericit!

Reclame

4 comentarii

Din categoria Jurnal de călătorie

4 răspunsuri la „Cap I – Bucovina

 1. Se pare că ai experimentat ceea ce se numește universul imitaționist românesc. E pretutindeni. Totul în țară este dictat de expresia: Ne facem că… (ne facem că muncim, ne facem că guvernăm, în cazul nostru ne facem că patronăm o clădire cu regim hotelier). Mai sunt și excepții dar sunt puține.
  Personal, în multele din drumețiile prin această fantastică zona a Moldovei alegeam împreună cu-ai mei să stăm la țărani. Și mă refer la cei autentici. Probabil ai observat (sau dacă nu, vei observa pe viitor), în parcările mănăstirilor, băbuțe, și nu numai, care te întreabă de cazare sau pur și simplu așteaptă să le întrebi tu. Și nu, ei nu oferă nici apă caldă, nici televizor, nici multe altele de genul ăsta, însă ei măcar nu te mint. Și nu de puține ori am avut ocazia să fim primiți cu fel de fel de bucate tradiționale, din partea lor, doar din bucuria că le mai calcă cineva pragul. Ca să nu mai zic că prețul a fost mai mult decât nesemnificativ pentru cazare.
  Iar în ceea ce privește zonele și mănăstirile, e total adevărat ceea ce-ai zis. Te duc într-un atemporal aproape perfect. Merită văzute de câte ori ai ocazia.

 2. Ai perfectă dreptate. Într-adevăr, ceea ce ne-a deranjat cel mai mult a fost faptul ca ne-a mințit. Într-una dintre primele discuții avute cu patroana ni s-a explicat că singurul aspect negativ al vilei este lipsa televizoarelor din camere; ceea ce nu ne-a deranjat câtuși de puțin căci nu bătusem sute de kilometri să ne uităm la televizor.
  Băbuțele din curțile mănăstirilor sunt la tot pasul, însă când ai rezervarea făcută și banii dați, nu-ți prea vine să te întorci.
  Mănăstirile sunt un loc fantastic… păcat că nu se investește mai deloc în recondiționarea lor… cel puțin peretele stâng al Voronețului este o crimă făcută religiei și culturii prin ștergerea aproape completă a picturilor. Categoric, dacă mâine mi s-ar ivi din nou ocazia de a le revizita nu aș ezita o secundă.

 3. E, ce-ar fi fost o excursie fără un mic eveniment perturbator? 😀 Glumeam. Mie mi s-a întâmplat ceva asemănător pe litoral… Nu merită să te cerţi cu oameni ca ăia, deşi îmi venea să-i strâng de gât!!!
  O excursie prin Curtea de Argeş când faci? Nu de alta, dar poate ne întâlnim şi, în plus, ai de văzut Mânăstirea Curtea de Argeş (foarte bine îngrijită, în mod surprinzător) şi Biserica Domnească (unde a avut loc recent o campanie de ecologizare şi care, cu puţin noroc, în curând va intra în patrimoniul UNESCO).
  Gata, am făcut destulă reclamă 😛 Să postezi mai des pe blog, ca să am şi eu lucruri interesante de citit (şi comentat!

 4. Tocmai marele tămbălău cauzat de lipsa apei a făcut deliciul excursiei. Prin Curtea de Argeș nu cred că o să vin prea curând, dar tu cu siguranță vei veni la vară la mare. Înainte să pleci dai un semnal și ne întâlnim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s