Degeaba, adică fără motiv

Astăzi doi oameni au murit degeaba. S-au trezit de dimineaţă, au oprit alarma, s-au îmbrăcat şi au plecat. La muncă. Astăzi doi oameni au murit degeaba. Purtau în suflet dificila sarcină a apărării populaţiei. Nu le venea uşor, dar reuşeau, oricâte piedici li se puneau. Astăzi doi oameni au murit degeaba. Puţin mai odihniţi după ce le-au fost micşorate salariile cu 25% au ajuns la timp la datorie. Ordinul era unul simplu, nimic ieşit din comun pentru serviciul lor în ţara noastră. Un joc. Un joc cu moartea. Şi când spun asta nu intenţionez niciun element de ironie. Serviciul lor în ţara noastră în asta constă. În alte jocuri, dacă eşti mai bun decât adversarul ai câştig de cauză. Astăzi doi oameni au murit degeaba. Ei erau printre cei mai buni. N-a contat. Vor rămâne cei mai buni. Măcar atât. Astăzi doi oameni au murit degeaba. Credeţi că se va face ceva?

 

Un MIG 21 Lancer s-a prabusit la Campia Turzii in urma cu putin timp. Din nefericire nici unul dintre piloti, Sorin Avram si Laurentiu Chirita, nu a reusit sa se catapulteze, ambii fiind ucisi in urma prabusirii.Avionul era in misiune de culegere de date meteorologice pentru a pregati zborul de antrenament programat astazi.

Cum spuneam, astăzi doi oameni au murit degeaba. Vor primi o decoraţie de doi lei, li se va îmbrăca sicriul în tricolor şi vor fi însoţiţi pe ultimul drum de rafale de armă trase de colegi ce îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu au fost ei acolo sus, la ora respectivă. Istoria îi va consola cu faptul că au murit la datorie. Mhm, da, corect. Mai bine i-ar spune accident de muncă… De ce au murit? Nu, nu degeaba… nu li s-a făcut instructaj de protecţia muncii.

Deşi nu vroiam să intru prea adânc în subiect, o să o fac. Principala cauză a accidentelor de acest gen este reprezentată de avioanele vechi, de proastă calitate care încă se mai folosesc în cadrul aviaţiei române. Am câteva întrebări la care îmi voi răspunde singur:

1. Dacă sunt atât de proaste încât omoară oameni mai ceva ca ţiganii din Ferentari, de ce totuşi li se mai permite să decoleze cu personal uman la bord? Dom’le, n-avem bani să luăm alte avioane. Făcusem noi şmecheria aia cu F-16, da’ a venit criza şi ne-a lăsat caşbeci.

2. OK, nu avem bani. Corect. Hai să desfiinţăm aviaţia. Ştiu, sună prostesc, dar gândiţi-vă puţin: la ce ne trebuie nouă aviaţie? Chiar dacă, fabulând, se va petrece un conflict militar de proporţii în zonă (aka ne atacă careva) chiar aveţi impresia că micuţa noastră flotă aviatică va fi mai mult decât un roi de musculiţe? Dom’le, suntem partener NATO şi cutare şi cutare. Ştiţi ceva? Au murit prea mulţi români ca să-i facă fundu’ mare lu’ alde’ Rockeffeller şi Rotschild. Gata. Ajunge. Hai să terminăm cu prostiile astea. Armata noastră e ghena de gunoi a NATO. Nu avem armată. Avem în schimb nişte mulţi oameni care pot să moară în orice moment, absolut de-gea-ba! Ce facem în legătură cu asta? Păi îi trimitem p-ăia să colecteze date meteorologice.

Domnilor miniştri din guvern! Alo, guvernul?! Aşa. Înainte să vă mai încordaţi voi cu principiile morale ale politicii, cu aspectele de stânga şi de dreapta, cu Curtea Constituţională, cu Autostrăzi, cu reforme şi cam ce faceţi voi p-acolo… Ia urcaţi-vă trăi-v-ar o dată pe săptămână într-un zbor d-ăsta de doi lei cu un Mig 21 Lancer. Hai să vedem. Aveţi sânge în pix? Vă ţine? Hai să vă văd.

Ce JEG de ţară avem! Mi-e scârbă mă, mi-e scârbă…

Reclame

9 comentarii

Din categoria Personal

9 răspunsuri la „Degeaba, adică fără motiv

 1. Hai sa iti spun un fapt penibil intamplat ieri, exact dupa accident, la Antena 3. Radu Tudor. Cel care CRITICA dur guvernul si ministerul apararii pt ca pe timp de criza vroia sa cumpere avioane F16 ( fie ele si SH ) , ieri a aparut cu aceasi inflacarare sa critice starea deplorabila a aviatiei. Oamenii astia nu au nici o limita in IPOCRIZIE ?

 2. Intrebare: Am avut noi vreodata de la Stefan cel Mare incoace armata?… Nu. Si vom avea vreodata? Idem.

 3. P.S.: Fii bun si schimba link-ul de la blogroll 😀

 4. @Florin: Sunt două posibile soluţii:
  1. cumpără avioane bune (F cât vor ei) (mie personale nu mi se pare o necesitate)
  2. nu mai fac zboruri cu avionul.
  În orice caz, aceste fiare vechi ruseşti nu mai trebuie să decoleze vreodată. Au omorât prea multe suflete nevinovate.

  @Vlad Creanga: Nu că aş vrea să te contrazic, dar prin vremea monarhiei parcă aveam nişte vânători de munte cam de elită. De atunci însă chiar că nu avem decât o gaşcă de beţivi notorii. Personal m-am obişnuit cu starea de „ultimă găină” a României.

 5. @ Vlad Creanga: La naiba, credeam că l-am schimbat. Mii de scuze. 🙂

 6. Despre vanatorii de munte e posibil… Insa din vagile mele ramasite de istorie parca stiu ca pana si-n primul razboi mondial am avut nevoie de sprijin francez, atat logistic cat si organizatoric… Se stie ca eram praf la capitolul organizare. Monarhia a fost o adevarata floare, ce-i drept, dar parerea mea-i ca n-am emis niciodata mari pretentii. Cat despre link, nu-i nevoie de scuze, mai uita omul :D.

 7. Aşa îmi amintesc şi eu din chiar mai vagile mele cunoştinţe de istorie. Deci trebuie să fie corect. 🙂

 8. magykhurin

  Hmmm… poate ca este mai mult decat ceea ce poate vedea ochiul… poate ca totate se intampla cu un motiv… sau poate ca nu… Sunt curios de un lucru, chiar daca nu se leaga: esti ateu? (nu te supara, doar intreb)

 9. De ce m-aş supăra? Nu, nu sunt ateu, dar nici nu cred în Dumnezeu aşa cum crede bunica. Am anumite convingeri personale legate de adevărata divinitate, de Biblie, de forţele superioare şi de a doua venire. Poate o să fac un post despre asta.
  A, şi da. Toate se întâmplă cu un motiv. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s