Ieşi afară…

Foto: HotNews / DP

Foto: HotNews / DP

… javră ordinară! Acest post se leagă de urletul către libertate al unor oameni ce s-au săturat până peste cap de abuzurile la care sunt martori zi de zi, oră de oră, uneori fiind integraţi şi ei în aceste acte. Mulţi imbecili condamnă gestul lor, considerându-l unul exagerat, sălbatic, ce nu-şi are locul într-o ţară civilizată.

1. Protestul este unul dintre marile avantaje ale democraţiei.
2. România nu e o ţară civilizată.
3. Chiar şi-aşa, s-a demonstrat azi că românii se pot comporta civilizat, profitând în maniera impusă de lege de drepturile lor câştigate prin sângele vărsat de un număr prea mare de oameni acum 21 de ani.

Acest miting a pornit de la o chestiune cvasi-personală între CNA şi Antena3, aceasta din urmă reprezentată de Mircea Badea şi Victor Ciutacu. În ciuda numeroaselor declaraţii în care transmiteau populaţiei că participarea la această acţiune de protest nu este necesară, acolo, în Piaţa Constituţiei, Marţi, la ora 14:00 (!!!) s-au strâns 2000 (!!!) de oameni. Să recapitulăm. Dintr-o chestiune cvasi-personală (care, într-adevăr, ne va afecta pe toţi, mai devreme sau mai târziu), la o oră de vârf, în 2000 de oameni s-a trezit spiritul de luptă. Pentru libertate, pentru dreptate, pentru egalitate… puţin important.

Aşa cum foarte bine sugera Victor Ciutacu, în general românii nu reacţionează decât atunci când sunt vizaţi în mod cât se poate de personal sau atunci când le este ameninţată în mod iminent farfuria cu mâncare de a doua zi. O atitudine eronată, dar caracteristică poporului nostru, atitudine din pricina căreia suntem acum unde suntem. Nu judec pe nimeni, dacă asta se înţelege, trag doar nişte concluzii. Următoarea afirmaţie îi aparţine lui Martin Nimoeller, un pastor antinazist născut în Germania anului 1892:

“În Germania, au venit mai întâi să-i ridice pe comunişti şi nu am luat atitudine, pentru că nu eram comunist. Apoi au venit după evrei şi nu am luat atitudine, pentru că nu eram evreu. Apoi au venit dupa membrii de sindicat şi nu am luat atitudine, pentru că nu eram membru în niciun sindicat. Apoi au venit după catolici şi nu am luat atitudine, pentru că eram protestant. Apoi au venit după mine, dar, în acel moment, nu mai rămăsese nimeni care să ia atitudine pentru mine.”

E greşit să ieşim în stradă să ne urlăm nervii şi supărările. O atitudine sălbatică, inumană, ce nu trebuie să se regăsească în mileniul de graţie 3. Da, da… Mai taie din ele dă-le dracu!

P.S.: Deşi mă auto-declar fan Badea, am încercat (şi zic că am reuşit) să îmi păstrez la nivel raţional obiectivitatea. Dacă nu am reuşit, chiar nu mă interesează.

2 comentarii

Din categoria Personal

2 răspunsuri la „Ieşi afară…

  1. O dovada clara ca protestele se pot face si in mod uman in tara la noi. Ce-i drept, este nevoie si de o mana de inainte-mergatori pe masura, si mai ales, de niste protestanti pe masura… dar deja intram pe alte taramuri. In orice caz, nota 10 pentru initiativa.

  2. Să sperăm că îşi va atinge scopul final într-o zi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s