American Psycho

American Psycho

American Psycho

Majoritatea filmelor pe care ajung să le văd au ca punct de plecare o foarte slabă motivaţie, singurele considerente pe care mă bazez uneori fiind nota de pe IMDb şi/sau o părere a unei persoane în care am încredere. Astfel, jucând la două capete, câştig mai mereu: nu mă aştept la un film foarte bun, iar dacă într-adevăr este, atunci am un motiv să fiu mândru că am dedicat două ore unei activităţi plăcute şi benefice, decât, să zicem, ultimului curs la mate.

Nu trec la subiect pentru că e tăiat de mult, decapitat, legat fedeleş şi înnecat în sânge. Încerc de jumătate de oră să găsesc ceva pozitiv la filmul ăsta, măcar o urmă fină din care să pot construi ceva benefic. (tic-tac, tic-tac, tic-tac… alte 30 de minute). Bun, renunţ. Hai mai bine să vă zic despre ce e vorba: Patrick Bateman (Christian Bale – singurul punct forte al filmului) este director executiv al unei firme importante de pe Wall Street, iar, în timpul liber, îşi urmează instinctul ucigaş, transformat de către bani şi putere în pasiune. Omoară tot, de la boschetari şi curve, la colegi de muncă, fără niciun motiv şi fără să clipească; bine, mai clipeşte când stropii de sânge îi ţâşnesc în ochi, dar asta este altceva.

Gândind analitic, filmul nu are nicio vină, fiind realizat după un roman (de Bret Easton Ellis; mi-l voi comanda cât de curând), pe care însă eu nu l-am citit, aşa că nu pot să-l învinovăţesc pentru slăbiciunile peliculei. Revenind, după vizionare, o singură întrebare mi-a apărut ciocănind în monitorul LCD: De ce? De ce acest film? De ce acest subiect? De ce s-au gândit unii că e nevoie de aşa ceva pe piaţa cinematografică? Totul e spick&span cum ar spune americanul, sublim regizat, perfect interpretat (în afară de vreo două actriţe de ultimă mână), dar de ce?

Am înţeles, filmul se vrea o satiră la pătura superioară a societăţii, putredă şi împânzită de termite, duhnind a băuturi proaste, dar scumpe, prizând droguri după tendinţele vremii, o flegmă aruncată oamenilor de afaceri care se duelează în cărţi de vizită şi în rezervări la cele mai selecte restaurante. Foarte bună ideea, total de acord cu ea. Prin termenul American parte a titlului, se prea poate ca satira să vizeze de departe şi toată civilizaţia americană, Patrick Bateman purtând pe umeri şi pe chip teribila mască a unei naţiuni perfecte, cu rol de Mesia pentru restul muritorilor, mască ce îşi pierde vizibil din luciu spre sfârşit. Totuşi, unde intră partea cu asasinul dement în toată treaba asta va rămâne o enigmă pentru mine. Ca şi întreg filmul, acţiunile sale nu au niciun rezultat spre care să poată tinde, pura pasiune părând a fi un motiv suficient pentru toată seria de crime.

Ceea ce detest însă la American Psycho este contradicţia de opinii în care mă aflu. Ca să rezum:

1. filmul este bun
2. nu mi-a plăcut
3. mă atrage ca un magnet, chiar şi acum, la multe ore după ce l-am văzut (cât mi-a luat să scriu postul ăsta!)

O experiență destul de ciudată, dar în același timp benefică pe care vi-o recomand. Nu vă așteptați la un film plăcut. Așteptați-vă la ce-i mai prost. Veți câștiga cu siguranță.

Reclame

8 comentarii

Din categoria Filme

8 răspunsuri la „American Psycho

 1. Pingback: American Psycho - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. Ciudata parere 😀 . Personal vreau de ceva timp sa-l vad, am urmarit cateva secvente intr-un trailer si mi s-a parut incredibil jocul lui Christian Bale. De-aia am si facut rost de el. Dar am ezitat, si azi, si maine, pana cand l-am sters, doar ca sa fac loc altora pe hard… 😐 . Si-acu spatiu tot n-am 😀 . Presupun ca-ti trebuie rabdare pentru-asa un film.

 3. Dacă părerea mea ți se pare ciudată, stai să vezi filmul. 😆 Cum spuneam, Christian Bale e foarte bun, tangent la genialitate, doar că povestea… îl strică. Nu știu cum să explic, trebuie să vezi filmul. Nu e deloc prost și s-ar putea chiar să îți placă.

 4. dionis

  oooo … place noua tema 😀

  oricum, e fenomenala faza cu schimbatul cartilor de vizita , cu diferentele lor de un pixel jumate la liniuta de pe font ;))

 5. Scuze de întârziere. Mulțumesc :). Fazele alea, alături de cea în care o fugărește pe prostituată cu drujba, sunt turbat de amuzante. Privind înapoi, filmul îmi place din ce în ce mai mult.

 6. trifoi

  American Psycho e unul din filmele mele preferate (am si cartea, dar n-am apucat s-o citesc). Am avut doua vizionari ca sa inteleg bine ce a vrut sa spuna Bret Easton Ellis si regizoarea Mary Herron. Voia sa spuna ca tinerii profesionisti americani (yuppies) au ajuns la un asemenea grad de superficialitate si de plictiseala, incat numai violenta ii mai putea face sa simta ceva. Iar Patrick Bateman deja era mult peste ceilalti ca nebunie. Acum, la un moment dat ni se sugereaza ca de fapt totul era in imaginatia lui, ca avea fantezii violente (de fapt de o violenta extrema).

  De asemenea, astia bogati si nepasatori se considera atat de deasupra tuturor, incat o viata omeneasca, simpla, e un mare nimic pentru ei, ceva ce poate fi stins fara sa provoace remuscari 🙂

 7. Pingback: Inaintea lu’ al’ batran | Cuvinte alese | Cuvinte alese

 8. E genul de film care nu poate fi concluzionat pe de-a-ntregul la sfârșit. De-aia e superb! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s